Wijk Otterbeek, Mechelen
Locatie
De wijk Otterbeek is een sociale woonwijk ten noorden van Mechelen. In 2022 plaatsten we op 70 woningen zonnepanelen. Op die manier zorgen we er samen met Woonland (vroeger Woonpunt) en de stad Mechelen voor dat de huurders een mooie besparing op hun energiefactuur bekomen! Na het succes van de eerste installaties willen we de hele wijk Otterbeek voorzien van zonnepanelen. Op dit moment loopt de kapitaaloproep voor de overige 127 woningen.
Wil je meer weten over wat het inhoudt om te investeren in een burgercoöperatie druk dan zeker op de “Investeer mee” knop. Daar vind je alle uitleg.
Alle technische details van het project Otterbeek en de “veel gestelde vragen” vind je verder op deze pagina.
Technische gegevens
Otterbeek fase 1 (2022) | Otterbeek fase 2 (2024) | |
Type project | Zonnepanelen, merk: Jinko Solar |
Zonnepanelen, merk: Trina Vertex |
Aantal zonnepanelen | 730 panelen | 1086 panelen |
Vermogen omvormer | 3 – 5 kVA (70 stuks) | 3 – 5 kVA (127 stuks) |
Geïnstalleerd vermogen | 288 kWp | 462 kWp |
Verwachte jaarlijkse productie | 262 000 kWh/jaar | 460 000 kWh/jaar |
CO2-besparing | 55 ton/jaar | 97 ton/jaar |
Totale investering | 250 000 EUR | 450.000 EUR |
Bouwjaar/ingebruikname | 2022 | 2024 |
Partners
Klimaan – coop.klimaan.be
Woonpunt Mechelen cvba – www.woonpuntmechelen.be
Stad Mechelen – www.mechelen.be
In de pers
Het Nieuwsblad – Eerste energiegemeenschap van ons land ligt in Otterbeek-wijk
RTV – Uniek: Bewoners sociale woonwijk delen voortaan stroom van zonnepanelen
Het Laatste Nieuws – ‘‘Zo betalen ze minder dan het sociaal tarief in deze verschrikkelijke energiecrisis’


Veelgestelde vragen over dit project
TOGGLE - REQUIRED
Wat is het verwachte rendement als ik mee investeer?
Jaarlijks wordt op de Algemene Vergadering door de aandeelhouders beslist hoeveel dividend er uitgekeerd zal worden. We mikken op een duurzaam rendement van 2 à 4%. Daarnaast genieten aandeelhouders (investeerders) van coöperantenvoordelen (groene stroom en deelmobiliteit). Tot slot wijzen we er graag op dat door de investering lokale duurzame projecten mogelijk worden gemaakt, je als aandeelhouder mede-eigenaar wordt van de installaties, je één stem krijgt in de AV en met jouw investering ook steun geeft aan een sociale onderneming.
Alle info over investeren vind je op https://coop.klimaan.be/investeer/
Kan je enkel als Mechelaar een aandeel kopen voor dit project?
We zoeken in eerste instantie het investeringskapitaal lokaal en zetten hier maximaal op in, maar iedereen kan mee investeren. Klimaan heeft aandeelhouders in heel Vlaanderen, van de kust tot de maasvallei.
Als jullie het bedrag niet lokaal kunnen ophalen, van waar komt de rest dan?
Wij wensen maximaal in te zetten op lokale participatie, en communiceren rond dit project om coöperanten aan te trekken. In de wijdere omgeving hebben wij meerdere projecten in opstart, dus werken wij momenteel wel via een grotere communicatiecampagne. We hebben er vertrouwen in dat het benodigde kapitaal bij burgers zal opgehaald worden. Indien er toch niet voldoende kapitaal kan worden opgehaald zijn er andere financieringsvormen die we kunnen uitrollen (Win-winlening, bankfinanciering, …).
Als ik investeer, kan ik dan groene stroom aankopen van Klimaan?
Om stroom te mogen leveren moet een leveranciersvergunning bekomen worden, een administratief zeer zware last. Momenteel zijn we enkel stroomproducent, en zijn wij een partnerschap met onze grote broer, Ecopower cv aangegaan om onze stroom tot bij onze coöperanten te krijgen. Elke aandeelhouder die 3 of meer aandelen heeft aangekocht, kan onze stroom tot bij zijn thuis geleverd krijgen op voorwaarde dat er voldoende groene coöperatieve stroom beschikbaar is. Meer info vind je op https://coop.klimaan.be/project/groenestroom/
Waarom plaatst de stad/Woonland de PV installatie niet zelf?
Deze vorm van aanbesteding met burgerparticipatie leidt tot een win-win situatie voor zowel de burgers (investeerders) en de huurders van de sociale woningen. De burgers krijgen de kans om te participeren in het project – zowel qua besluitvorming als financieel en de stad/Woonland wordt maximaal ontzorgd door een expertisepartner gedurende de looptijd van het contract. Klimaan cvso is een coöperatie die de ICA-principes volgt en rechtstreekse burgerparticipatie organiseert.
Maakt enkel de coöperatie winst in dit project of ook de stad en Woonland?
Onze formule verdeelt de opbrengst van de installaties gelijkwaardig tussen de huurders van de woningen en Klimaan. De huurders genieten van een voordelige stroomprijs en een complete ontzorging (onderhoud en opvolging). De stad en Woonland genieten ook van een ontzorging van zowel het technische als het administratieve aspect maar koopt zelf geen stroom aan.
Wat is de prijs dat de huurders betalen voor de elektriciteit?
De sociale huurders betalen voor de afgenome zonnestroom steeds minder dan het sociale elektriciteitstarief.
Een aandeel kopen is een investering. Hoe kan ik het risico hiervan inschatten?
Wat wij hieromtrent kunnen vertellen is dat zonnedaken een solide, beproefd coöperatief investeringsmodel achter zich hebben. De technologie is gekend en inmiddels zeer betrouwbaar. We hebben genoeg technische expertise in huis om alle mogelijke parameters hierrond in te kunnen schatten. Bovendien zorgen wij ook voor het onderhoud en de juiste verzekeringen.
Hoe zit het met de nazorg?
De coöperatie blijft gedurende de looptijd eigenaar van alle installaties, en staat logischerwijze ook in voor het goed functioneren ervan. Dat betekent opvolging van de productie en onderhoud van de installaties. De coöperatie heeft hier ook alle belang bij, want anders zal de installatie minder winstgevend zijn.
Wat gebeurt er na 20 jaar met de installatie?
Na de looptijd van 20 jaar vindt de ‘definitieve oplevering’ van de installatie plaats: de installatie wordt integraal overgedragen aan de Woonland. Ze blijft echter nog ettelijke jaren operationeel.
Worden er subsidies gegeven vanuit de overheid?
Voor dit project zijn geen specifieke projectsubsidies uitgegeven door de overheid. De bestaande premies waar ook particulieren van kunnen genieten zijn wel van toepassing.
De stad wil zonnepanelen leggen, maar ze willen er zelf niet in investeren?
Voor lokale overheden die kiezen voor burgerparticipatie is het belangrijk dat ook de burger naast de lasten van de energietransitie ook mee kan delen in de lusten. Bovendien moet op deze manier de overheid niet zelf investeren (geen budget voorzien) wat soms een voordeel kan zijn. De keerzijde is dat het financieel rendement naar de burgers gaat.
Wat is het verdienmodel van de installatie?
De opgewekte stroom wordt verkocht aan de huurders van de woningen. De prijs die wordt afgesproken, ligt lager dan het huidige tarief dat de klant betaald. Het tarief dat Klimaan aanrekent is echter zo uitgerekend dat zowel de investering als een bepaalde winstmarge worden terugverdiend, gespreid over de gehele duurtijd van het project.