Swiss Bedding – Boortmeerbeek

Organisatie

Swiss Bedding heeft al meer dan 50 jaar ervaring in de slaapsector. Je kan er terecht voor matrassen, boxsprings, bedtextiel en accesoires. 

In Boortmeerbeek opende in 2021 een nieuwe winkel van Swiss Bedding. Energie was net na een verhuis niet meteen het focuspunt. Toch nam de eigenaar de tijd om naar ons verhaal te luisteren. De voordelen voor de winkel, het klimaat en de buurt verkochten zichzelf. Klimaan is enorm blij dat we dit project op onze lijst mogen zetten. Als we na een lange werkdag een goede nachtrust wensen, weten we waar we moeten zijn.

Deze realisatie is mede mogelijk gemaakt dankzij de familie Jennes, bekend van o.a. de aanpalende Audi en Volkswagen garage, die als eigenaar van het gebouw het initiatief voor dit zonnedak nam. Zij stellen het dak ter beschikking voor de plaatsing van zonnepanelen en worden na 20 jaar eigenaar van de installatie.

⇒ Terug naar projectpagina Boortmeerbeek.

 

GPS-coördinaten

50.964800245796106, 4.579255923937786

 

Partners

Klimaan – coop.klimaan.be

Swiss Bedding – https://swissbedding.be

Jennes – www.jennes.be

Technische gegevens

Type  project Zonnepanelen, merk: DMEGC
Aantal zonnepanelen 47 panelen
Vermogen omvormer 15 kVA
Geïnstalleerd vermogen 21 kWp
Verwachte jaarlijkse productie 20.000 kWh/jaar
CO2-besparing 4,6 ton/jaar
Eigenaarschap van coöperanten 100% Klimaan
Totale investering 18.000 EUR
Bouwjaar/ingebruikname  2022

 

Projectfoto’s

Locatie

maps_ViTeS

Veelgestelde vragen over dit project

Een aandeel kopen is een investering. Hoe kan ik het risico hiervan inschatten?

Wat wij hieromtrent kunnen vertellen is dat zonnedaken een solide, beproefd coöperatief investeringsmodel achter zich hebben. De technologie is gekend en inmiddels zeer betrouwbaar. Beide partners hebben genoeg technische expertise in huis om alle mogelijke parameters hierrond in te kunnen schatten. Bovendien zorgen wij ook voor het onderhoud en de juiste verzekeringen.

Als ik investeer in dit project, kan ik dan groene stroom aankopen van Klimaan?

Het is mogelijk om onze stroom aan te kopen door een stroomleveringscontract af te sluiten bij Ecopower. Hiervoor dienen 3 aandelen als waarborg.

Maakt enkel de coöperatie winst in dit project of ook de klant?

Onze formule verdeelt de opbrengst van de installaties gelijkwaardig tussen de klant en de coöperatie. De klant geniet van een voordelige stroomprijs en een complete ontzorging (onderhoud en opvolging). Op het einde van de rit wordt de installatie volledig overgedragen en kan deze nog ettelijke jaartjes meedraaien; de klant bekomt zo een behoorlijke besparing.

Hoe zit het met de nazorg?

De coöperatie blijft gedurende de looptijd eigenaar van alle installaties, en staat logischerwijze ook in voor het goed functioneren ervan. Dat betekent periodische reiniging, opvolging van de productie en onderhoud van de installaties. De coöperatie heeft hier ook alle belang bij, want anders zal de installatie minder winstgevend zijn.

Wat gebeurt er na 20 jaar met de installatie?

Na de looptijd van 20 jaar wordt de installatie integraal overgedragen aan de klant. Ze blijft echter nog ettelijke jaren operationeel, waardoor de klant een bijkomend financieel voordeel geniet.

Hoe zit het met de kost van de demontage van de installatie?

Deze zal ongeveer gelijk liggen met de plaatsingskost van een installatie. Indien het gebeuren wat slim aangepakt wordt, kan er globale kost bespaard worden door gelijk een nieuwe installatie te plaatsen!

Wat is het verdienmodel van de installatie?

De opgewekte stroom wordt verkocht aan de klant. De prijs die wordt afgesproken ligt lager dan het huidige terief dan wat de klant betaald. Het tarief dat Klimaan aanrekent is echter zo uitgerekend dat zowel de investering als een bepaalde winstmarge worden terugverdiend, gespreid over de gehele duurtijd van het project.