Magazijn ViTeS – Boortmeerbeek

Organisatie

ViTeS is een koepelorganisatie van Kringloopwinkels actief in Vlaams-Brabant en het Nederlandstalig gedeelte van Brussel. De groep draagt het ecologisch aspect hoog in het vaandel.

Daarom gingen zij na aankoop van dit bedrijfspand in Boortmeerbeek specifiek op zoek naar een burgercoöperatie voor de financiering, implementatie en exploitatie van hun zonne-installatie. Daarmee kunnen zij bijdragen aan een ecologische economie, terwijl zij als dakeneigenaars geen investeringskost hebben, en kunnen zij voor de opgewekte stroom van een gunstig stroomtarief genieten.

Het gebouw heeft een dakoppervlakte van meer dan 6000 m², goed voor een installatie van 600kWp!

Voor deze site sloegen we de handen in elkaar met onze buren in het Leuvense, ECoOB!

GPS-coördinaten

50.966222362474035, 4.573893948844764

⇒ Terug naar projectpagina Boortmeerbeek.

Partners

Klimaan – coop.klimaan.be

ECoOB – www.ecoob.be 

ViTeS – www.vites.be

Technische gegevens

Type  project Zonnepanelen, merk: DMEGC
Aantal zonnepanelen 1330 panelen
Vermogen omvormer 3 x 110 kVA + 1 x 50 kVA
Geïnstalleerd vermogen 600 kWp
Verwachte jaarlijkse productie 540.000 kWh/jaar
CO2-besparing 124,2 ton/jaar
Eigenaarschap van coöperanten 50% ECoOB
50% Klimaan
Totale investering 300.000 EUR
Bouwjaar/ingebruikname  2021

 

Projectfoto’s

maps_ViTeS

Veelgestelde vragen over dit project

Een aandeel kopen is een investering. Hoe kan ik het risico hiervan inschatten?

Wat wij hieromtrent kunnen vertellen is dat zonnedaken een solide, beproefd coöperatief investeringsmodel achter zich hebben. De technologie is gekend en inmiddels zeer betrouwbaar. Beide partners hebben genoeg technische expertise in huis om alle mogelijke parameters hierrond in te kunnen schatten. Bovendien zorgen wij ook voor het onderhoud en de juiste verzekeringen.

Als ik investeer in dit project, kan ik dan groene stroom aankopen van Klimaan?

Het is mogelijk om onze stroom aan te kopen door een stroomleveringscontract af te sluiten bij Ecopower. Hiervoor dienen 3 aandelen als waarborg.

Maakt enkel de coöperatie winst in dit project of ook de klant?

Onze formule verdeelt de opbrengst van de installaties gelijkwaardig tussen de klant en de coöperatie. De klant geniet van een voordelige stroomprijs en een complete ontzorging (onderhoud en opvolging). Op het einde van de rit wordt de installatie volledig overgedragen en kan deze nog ettelijke jaartjes meedraaien; de klant bekomt zo een behoorlijke besparing.

Hoe zit het met de nazorg?

De coöperatie blijft gedurende de looptijd eigenaar van alle installaties, en staat logischerwijze ook in voor het goed functioneren ervan. Dat betekent periodische reiniging, opvolging van de productie en onderhoud van de installaties. De coöperatie heeft hier ook alle belang bij, want anders zal de installatie minder winstgevend zijn.

Wat gebeurt er na 20 jaar met de installatie?

Na de looptijd van 20 jaar wordt de installatie integraal overgedragen aan de klant. Ze blijft echter nog ettelijke jaren operationeel, waardoor de klant een bijkomend financieel voordeel geniet.

Hoe zit het met de kost van de demontage van de installatie?

Deze zal ongeveer gelijk liggen met de plaatsingskost van een installatie. Indien het gebeuren wat slim aangepakt wordt, kan er globale kost bespaard worden door gelijk een nieuwe installatie te plaatsen!

Worden er subsidies gegeven vanuit de overheid?

Er worden groenestroomcertificaten gegeven op basis van de opbrengst van de installaties. Afhankelijk van de evoluties reële markprijzen van zonne-installaties worden deze driemaandelijks geüpdatet. Deze worden vanaf juli 2021 vervangen door een call met als doen de ondersteuning voor dit type projecten verder te verlagen.

Wat is het verdienmodel van de installatie?

De opgewekte stroom wordt verkocht aan de klant. De prijs die wordt afgesproken ligt lager dan het huidige terief dan wat de klant betaald. Het tarief dat Klimaan aanrekent is echter zo uitgerekend dat zowel de investering als een bepaalde winstmarge worden terugverdiend, gespreid over de gehele duurtijd van het project.

Zit er een overschot op de verwachte opbrengst van de installatie? gaat er een deel op het net?

Deze installatie zal het grootste deel van haar productie op het net injecteren. Bij grote installaties verlaagt de eenheidkost zodanig dat dit geen probleem vormt voor de rendabiliteit. We hebben er een elektriciteitscentrale bij!