Veel gestelde vragen

Zit je met vragen? Dan ben je hier op de juiste plaats!

Is je vraag nog niet beantwoord na het lezen van deze lijst, aarzel dan niet om ons te contacteren!

 

Kapitaalsoproep: Putte en Boortmeerbeek

Investeer ik in één specifiek project wanneer ik een aandeel koop?

Je investeert in aandelen van de energiecoöperatie Klimaan en al haar projecten. Het is niet mogelijk om enkel in één specifiek project te investeren. Dat heeft ook voordelen voor de investeerder want zo zijn bepaalde projectrisico’s ook gespreid over alle projecten.

Wat als Klimaan het vooropgestelde bedrag niet ophaalt?

Dat zou vooral heel jammer zijn maar is geen showstopper voor onze projecten. We zullen alternatieve financiering moeten zoeken, meest waarschijnlijk in de vorm van een banklening. Dat is nadelig voor Klimaan omdat de rentevoeten momenteel hoog staan (4 à 5%). We zijn van mening dat een financiering via aandelen een WinWin-situatie creëert vermits de investeerder meer rendement heeft dan het spaarboekje en Klimaan meer rendement heeft dankzij de lagere kosten (dividend van 3-4 % ten opzichte van bankrente van 4-5%).

Welke regio bestrijken jullie?

Het idee voor de coöperatie Klimaan CV is ontsprongen in Mechelen, de stad pal in het centrum van ‘Rivierenland’. We richten ons dus op het Rivierenland, samen met de noordelijke Vlaams-Brabantse grensstreek: de regio van ruwweg Bornem tot Heist-Op-Den-Berg en van Zemst tot Lier. Wij zijn een lokale coöperatie, maar zien een zekere co-excistentie met andere coöperaties in bepaalde gebieden niet als hinderpaal voor onszelf of andere spelers. Waar mogelijk werken we samen en versterken we elkaar de energietransitie te versnellen!

Financieel

Wat is het te verwachten rendement op de aandelen?

Het rendement van uw investering is een jaarlijks dividend. De hoogte van het dividend wordt bepaald door de aandeelhouders tijdens de Algemene Vergadering. Als investeerder en aandeelhouder kan je dus zelf mee bepalen hoeveel dividend wordt uitgekeerd.Het dividend zal in principe maximaal de gerealiseerde winst van het boekjaar bedragen. De Algemene Vergadering kan ook beslissen om in bepaalde jaren een deel van de winst te reserveren met het oog op bepaalde investeringen. Daarnaast zijn er nog enkele beperkingen: 1) Erkende coöperaties kunnen volgens koninklijk besluit maximaal 6% dividend uitkeren. 2) Het sociaal karakter van de vennootschap legt ons op een beperkt deel van de winst te investeren in lokale projecten met een sociaal doel. Hoe groot dit deel is wordt eveneens op de Algemene Vergadering beslist.
Dat indachtig, mikt Klimaan op een jaarlijks dividend van 3 à 4%. In ons eerste boekjaar (’19-’20) keerden we reeds 3% dividend uit om in het volgende boekjaar te kiezen voor groei en geen dividend uit te keren. In boekjaar 2022 werd opnieuw een dividend uitgekeerd van 2%. De vooruitzichten voor 2023 zijn in elk geval al positief. Let wel op dat rendementen in het verleden geen garantie zijn voor de toekomst.

Zijn er nog andere voordelen naast financieel rendement?

Klimaan biedt de aandeelhouder nog coöperantenvoordelen zoals het gebruik van de elektrische deelwagens en de mogelijkheid om een eerlijk lokaal en 100% groene stroomcontract af te sluiten. Daarnaast ben je steeds welkom op onze evenementen waar soms extra voordelen zijn voor de coöperanten.

Zijn er nog fiscale voordelen waar investeerder kunnen van genieten?

Neen. In het verleden konden investeerders genieten van de tax shelter, een fiscale steunmaatregel vanuit de overheid ter ondersteuning van startende kleine ondernemingen. Sinds eind 2020 is het niet meer mogelijk om aandelen met belastingvoordeel (tax shelter) te kopen. Klimaan is ondertussen te groot en matuur geworden om aan de voorwaarden van de tax shelter te voldoen.

Moet ik de aankoop van een aandeel aangeven in mijn belastingen?

Neen, enkel de aandeelhouders die in het verleden investeerden in aandelen met tax shelter, moeten fiscale attesten ter beschikking houden. Daartoe voorziet Klimaan een fiscaal attest.

Wat is het risico als ik investeer?

In het allerslechtste geval, als Klimaan jaar na jaar grote verliezen maakt, kan Klimaan failliet gaan. Op dit moment is er geen enkel signaal dat dat scenario in de nabije toekomst zich zal voordoen. Klimaan heeft in 2 van zijn 3 boekjaren winst gemaakt en dividenden uitgekeerd. In één jaar was er een minimaal verlies van ongeveer 500€.
Klimaan werkt met professionele medewerkers, wordt ondersteund door experten in verschillende vakdomeinen, differentieert zijn projecten zodat het kapitaal minder vatbaar is voor externe invloeden en hanteert een voorzichtig investeringsbeleid (garanties op de business case).
Kortom, op dit moment is het risico dat u uw investering op korte termijn verliest minimaal tot onbestaande.

De aandelen

Als ik een of meerdere aandelen koop van Klimaan, kan ik deze later gemakkelijk terug verkopen?

Het is mogelijk om (een deel van) je aandelen later terug te verkopen. De verkoop kan gebeuren aan de coöperatie zelf (Klimaan CVSO), aan andere vennoten of aan niet-vennoten. Afhankelijk van voorbeschreven geval, zijn hier een aantal voorwaarden aan verbonden voor wat betreft verkooptermijn, aanvraag tot verkoop, waarde van het aandeel en uitbetaling. 

Waarom kan ik mijn aandelen pas verkopen vanaf het vijfde jaar na het jaar van aankoop?

De statuten van Klimaan schrijven dit voor. Het laat ons toe een stabiele organisatie uit te bouwen. Als veel aandeelhouders hun aandelen onmiddellijk weer zouden verkopen, zou dit de liquiditeit en de werking van onze coöperatie sterk kunnen verstoren door het wegvloeien van kapitaal. 

Kan een bedrijf (of andere rechtspersonen) ook aandelen kopen?

 Jazeker, ook bedrijven in de vorm van een vennootschap of andere rechtspersonen zoals een vereniging (bv. vzw) kunnen aandelen van Klimaan CVSO kopen.  Bovendien zullen vennootschappen de ingehouden roerende voorheffing kunnen verrekenen met de verschuldigde vennootschapsbelasting. Verenigingen die onderworpen zijn aan de rechtspersonenbelasting kunnen de roerende voorheffing niet recupereren.

Kan ik ook voor mijn (klein)kinderen aandelen kopen van Klimaan?

Ook op naam van je kinderen kan je een aandeel van Klimaan kopen. Het aandeel wordt dan onderschreven op naam van je (klein)kind, terwijl jijzelf de betaling zoals normaal uitvoert. 

Kan ik mijn eigen aandelen ook overdragen aan mijn (klein)kinderen?

Aandelen die reeds op eigen naam onderschreven zijn, kunnen op wettelijk strikt omschreven wijze overgedragen worden: Een schenking onder levenden dient, op straffe van nietigheid, bij authentieke akte plaats te vinden.
Echter, in afwijking van deze strikte wettelijke vormvoorwaarden wordt in de rechtspraktijk de zogenaamde ‘onrechtstreekse schenking’ aanvaard.
Concreet verkoopt u dan de aandelen aan uw (klein)kinderen i.p.v. die te schenken. U schenkt echter vooraf het geld voor de verkoopprijs via een zgn. bankgift of u scheldt achteraf de verkoopprijs kwijt. Zorg er dan wel voor dat er een echt verkoopcontract is en de betaling (overschrijving) of latere kwijtschelding (bewijsdocument) sluitend bewezen kan worden. Vergeet niet dat ook de cooperatie zelf op de hoogte moet zijn van deze overdracht.

Kan ik mijn aandelen van Klimaan later laten erven?

U kan uw aandelen overdragen aan uw nabestaanden. Net als bij een verkoop zal daarvoor ook een administratief beroep gedaan dienen te worden op de coöperatie.

Maakt het uit of ik mijn aandeel koop in het begin van het jaar of op het einde van het jaar?

Het tijdstip van aanschaf heeft invloed op de dividenduitkering: voor aandelen aangeschaft tijdens het boekjaar waarop het dividend betrekking heeft, zal het dividend « prorata temporis » berekend worden, dit wil zeggen dat hoe eerder op het jaar de aandelen betaald worden, hoe hoger het dividendbedrag zal zijn. 

Wat bepaalt de prijs van het aandeel bijvoorbeeld binnen 2 jaar? De aankoopwaarde is 100 euro maar tot hoever kan de waarde van het aandeel stijgen of dalen?

De verkoopwaarde van het aandeel zal nooit meer bedragen dan de initiele inbreng (100 euro). Een meerwaarde kan alleen bekomen worden in de vorm van een uitkering van dividenden.
Naargelang de omstandigheden op moment van uittreden, kan de waarde van het aandeel mogelijk lager zijn dan de oorspronkelijke inbreng van 100 euro. De waarde van het aandeel wordt bepaald op basis van de jaarrekening van het boekjaar voorafgaand aan het jaar waarin ontslag wordt genomen. Wanneer de CVSO Klimaan verliezen zou lijden worden deze in mindering gebracht van het eigen vermogen, met als gevolg dat ook de waarde van elk individueel aandeel daalt. Wanneer in een volgend boekjaar terug winst gemaakt wordt zal die winst eerst verrekend worden met de overgedragen verliezen, zodat het eigen vermogen en derhalve ook de waarde van elk aandeel opnieuw stijgt. Een waardedaling kan dus tijdelijk zijn. Op dit moment heeft Klimaan over al zijn boekjaren heen gemiddeld winst gemaakt, waardoor de waarde van een aandeel boekhoudigkundig hoger is dan 100€.

Werking van de coöperatie

Hoe werken de coöperatieve projecten? Op welke manier genereert Klimaan inkomsten?

Klimaan haalt inkomsten uit vier verschillende bronnen: verkoop van groene stroom komende uit onze eigen zonnepanelen, inkomsten uit onze adviesverlening aan ondernemingen en particulieren, inkomsten uit het exploiteren van deelwagens en lokale, Vlaamse, Federale en Europese subsidies. Binnenkort wordt ook de verkoop van warmte via warmtenetten toegevoegd als een inkomstenbron.
Veruit de meeste inkomsten komen uit de verkoop van zonnestroom. Zo werkt dit: Klimaan plaatst met burgerkapitaal zonnepanelen op daken en verkoopt de stroom aan de gebouweigenaar tegen een lager tarief dan de stroom van het elektriciteitsnet. Met de inkomsten uit die verkoop wordt de investering terugbetaald, met een marge voor het rendement van de investeerders.

Door de aankoop van een aandeel krijg ik stemrecht op de algemene vergadering. Waarover wordt er zoal gestemd?

De Algemene vergadering beslist in principe over alles waar het bestuur niet over kan beslissen: Goedkeuring van de inventaris, balans, en de resultatenrekening met nodige toelichtingen, alsook van wettelijk vereiste verslagen, in het bijzonder het verslag over de wijze waarop de vennootschap zich als sociale onderneming heeft geprofileerd en gedragen. Verder spreekt de Algemene vergadering zich uit over de kwijting van de bestuurders, om vervolgens over te gaan tot winstverdeling; sociale projecten, uitkering dividend, aanpassing van de statuten en/of het huishoudelijk reglement.