Een appartement (vereniging van mede-eigenaars)
Appartementen en zonnepanelen zijn niet altijd een eenvoudig verhaal. Technisch is het plaatsen van zonnepanelen op het dak van een appartementsgebouw even makkelijk/moeilijk als de plaatsing op een particulier dak. Juridisch en organisatorisch is het echter een moeilijker verhaal:
Eigenaars die het pand verhuren, dragen wel de investering, maar hun huurders zien de elektriciteitsrekening dalen. Daardoor zijn ze vaak minder geneigd om de investering te doen. Met goede afspraken tussen de verhuurder en de huurder kan dit opgelost worden, bijvoorbeeld met een addendum op het huurcontract.
75% van de algemene vergadering moet akkoord zijn met de investering. In sommige gevallen is dit hoger, en soms is zelfs unanimiteit vereist. Dit staat vermeld in de basisakte.
Voor privatieve installaties (niet voor gemeenschappelijke delen) moet de basisakte aangepast worden. Dit is een flinke kost. Daarnaast is het niet evident voor de Algemene Vergadering om een bepaalde perso(o)n(en) een groter deel van het dak te gunnen dan wettelijk voorzien is.
...
Installaties die het gemeenschappelijk verbruik dekken zijn het eenvoudigst te realiseren, zonder aanpassing van de basisakte.
Met Klimaan Zonnewijzer kunnen we volgende ondersteuning bieden:
Een brochure/site met veelgestelde vragen: garanties, onderhoud, verzekering, draagkracht dak,… Bekijk deze zeker eens voor je een traject opstart binnen je appartementsblok, kwestie van teleurstelling te vermijden.
Een simulatie van de kost/terugverdientijd/… van een installatie, specifiek voor jouw appartementsblok. Dit kan je voorleggen aan je Algemene Vergadering.
Een afsprakenkader voor de beslissing op de algemene vergadering.
Eens de Algemene Vergadering zijn princiepsakkoord geeft om - binnen een bepaald budget - een investering te doen, begeleidt Klimaan de realisatie.
Het overtuigen van de Algemene Vergadering is volledig jouw werk. Daar stopt het verhaal vaak, om verschillende redenen. We geven enkele tips om de kans op een succesvol project te vergroten:
Spreek -voor je je aanmeldt hieronder- elke eigenaar persoonlijk aan over dit project. Zo kun je al merken welke gevoeligheden er zijn bij je medebewoners. Is er geen draagkracht, dan heeft het geen zin om verder te gaan.
Betrek je syndicus bij het verhaal. Hij/zij kan helpen met vragen rond verzekering, dakstabiliteit, verdeelsleutel rond investeringen, ...
Lees de basisakte van je pand, of laat je syndicus de akte nalezen. Zo krijg je inzicht in welke stemprocedures nodig zijn voor een akkoord. Vaak zal dit een drie vierden meerderheid zijn, maar sommige aktes verwachten unanimiteit. Dat beperkt sterk de kansen op goedkeuring.
Doe je huiswerk rond verbruik, verzekeringen, stabiliteit dak,… Hoe meer vragen beantwoord zijn op het moment van de Algemene Vergadering, hoe groter de slaagkans.
Heb je met je medebewoners gesproken, is er voldoende interesse om dit traject op te starten? Meld je dan hieronder aan. Is dit nog niet het geval, pols even bij je medebewoners. Het is zonde van jouw tijd en de onze om een traject te starten, als er geen draagkracht is.
Na het lezen van bovenstaande info: *
Willen we graag verder gaan en advies krijgen! We onderzoeken het verder en zodra we klaar zijn contacteer ik jullie via zonnewijzer@klimaan.be Lijkt het ons te complex op dit moment, maar je mag ons wel op de hoogte houden indien de regelgeving het ooit eenvoudiger maakt Lijkt het ons te complex en annuleren we deze aanmelding