Gezinnen en particulieren
Advies en samenaankoop voor particulieren
Met het project “Zonnewijzer” wil Klimaan mensen aanmoedigen en ondersteunen om hun eigen zonnestroom op te wekken en hun energiebehoefte te verduurzamen. Met een objectief advies en een doorlopende samenaankoop van zonnepanelen, thuisbatterijen en laadpalen ontzorgen we iedereen met interesse van a tot z. Je kan je doorlopend aanmelden.
Een adviesgesprek inplannen kan snel. Voor de plaatsing van zonnepanelen zijn de firma’s waarmee we samenwerken uiteraard afhankelijk van externe factoren.
Voor iedereen
Niet enkel eigenaars van een huis zijn welkom bij onze samenaankoop. Ook huurders en verhuurders van appartementen kunnen bij ons terecht. Ook al is het bij appartementen niet altijd evident, Klimaan wil wel informatie geven en de mogelijke opties op tafel leggen.
Een PV-installatie is een goede investering die je op termijn terugverdient. Toch zijn we ons ervan bewust dat deze investering niet voor iedereen financieel haalbaar is. Heb je twijfels over de financiële haalbaarheid, meld je toch aan voor een vrijblijvend adviesgesprek. We kijken samen of er oplossingen mogelijk zijn. De prijzen zijn de laatste jaren bovendien sterk gedaald.
Opgelet: aangezien de levensduur van een PV-installatie meer dan 25 jaar bedraagt, is het belangrijk dat het dak waarop de panelen komen nog minstens 25 jaar meekan zonder aanpassingen aan de buitenzijde. Op daken met asbestbekleding worden daarom geen zonnepanelen geplaatst. Het dak moet bovendien al geïsoleerd zijn (of “isoleerklaar“ aan de binnenkant).
In 5 stappen naar een zonnedak of thuisbatterij
DUMMY TOGGLE - REQUIRED
1. Vul het inschrijvingsformulier in en maak een telefonische afspraak.
Je aanmelden voor een adviesgesprek is stap 1. In het aanmeldingsformulier vul je enkele algemene gegevens in en eventueel je verbruiksgegevens. Op het einde maak je in de afsprakenkalender een afspraak voor het telefonisch advies.
2. Wij bellen je op voor een vrijblijvend advies en een eerste budgetraming.
Met de informatie die je gaf gaat Klimaan aan de slag. Op basis van verschillende luchtbeelden bekijken we de geschiktheid van jouw dak. We maken een eerste financiële inschatting, kwestie van een grondig voorbereid gesprek te kunnen voeren.
Op het afgesproken tijdstip bellen we je op om een aantal zaken nader te bekijken, het voorontwerp uitgebreid toe te lichten en antwoord te geven op al je vragen en onduidelijkheden. Op basis van het gesprek verfijnen we het advies en bezorgen we je dit enkele dagen later per elektronische post samen met een heldere informatiebrochure.
Belangrijk om te benadrukken is dat je in deze fase nog geen enkel engagement aangaat ten opzichte van een mogelijke aankoop.
3. De aannemer komt ter plaatse voor een (vrijblijvende) detailofferte.
Is alles duidelijk en ben je overtuigd van het voorstel, dan komt onze geselecteerde installateur langs voor een plaatsbezoek. Hij bekijkt de praktische aspecten in verband met een mogelijke plaatsing en maakt een finale offerte op binnen de 4 weken na bevestiging. Doordat we nauw samenwerken met onze geselecteerde installateur, wijkt de prijs doorgaans nog weinig af. Tot op dit moment is het hele aanbod vrijblijvend.
4. Na jouw akkoord plaatst de aannemer de zonnepanelen of een thuisbatterij.
Je hebt beslist, je wil een zonnedak! Je bezorgt ons de ondertekende offerte, wij zorgen voor de rest. We nemen contact op voor een afspraak voor plaatsing. De werken worden zo snel mogelijk na het akkoord uitgevoerd, je krijgt de nodige uitleg en de installatie wordt gekeurd. Vanaf nu produceer je je eigen hernieuwbare energie.
5. Klimaan contacteert je voor opvolgingsadvies.
Tot slot nemen we nog even contact op om je een overzichtelijke brochure te bezorgen over jouw installatie voor de komende 25 jaar en eventuele resterende vragen te beantwoorden.
Ik ben geïnteresseerd!
Infomomenten
Klimaan organiseert regelmatig infomomenten (online of in real life) over zonnepanelen en thuisbatterijen, soms in samenwerking met stads- en gemeentebesturen.
Er is steeds voldoende ruimte voor dialoog en vragen. Kijk hieronder of er een infomoment in jouw buurt is.
Allemaal samen
Met jouw eigen zonnedak draag je mee een steentje bij in de omslag naar een hernieuwbare energievoorziening. Vele kleintjes maken één grote. Spreek er over met je vrienden en buren. En vergeet niet: de belangrijkste energie is diegene die je niet verbruikt.
Is er nog iets niet duidelijk of ben je heel enthousiast: op zonnewijzer@klimaan.be kan je ons steeds bereiken.
Veelgestelde vragen
DUMMY TOGGLE - REQUIRED
HOE LANG GAAT MIJN PV-INSTALLATIE MEE?
Zonnepanelen gaan lang mee en daar zijn 2 belangrijke redenen voor:
- Er zijn geen bewegende onderdelen, waardoor slijtage heel beperkt is.
- Ze worden heel stevig gebouwd omdat hun bestaansreden hier volledig van af hangt. Wie zou immers nog investeren in zonnepanelen als die gemiddeld na 5 jaar stuk zouden zijn. De vermogensgarantie bij de standaard zonnepanelen die vandaag op de markt zijn, bedraagt na 30 jaar nog meer dan 87% van hun initiële opbrengst, met een maximale afname van 1% het eerste jaar, en 0,4% de volgende jaren.
De omvormer bevat veel elektrische componenten, die stuk kunnen gaan. Dit is heel afhankelijk van de producent. Degelijke omvormers gaan tot 20 jaar mee, terwijl de basismodellen het veel vroeger kunnen begeven. De garanties bij Zonnewijzer bedragen standaard 10 jaar voor alle omvormers die wij aanbieden.
Naast de componenten, is er ook nog de plaatsingsgarantie van de aannemer (tegen schade aan het dak) van 10 jaar. Klimaan cvso kiest steeds voor financieel sterke bedrijven, zowel bij de producent (via TIER-kwalificatie) als bij de aannemer.
KAN EEN OVERDIMENSIONERING VAN MIJN PV-INSTALLATIE DE MOEITE WAARD ZIJN?
Met de invoering van de digitale teller, die zowel injectie naar het net meet en verbruik vanuit het net, kan het de moeite waard zijn om bij een goed georiënteerd dak een installatie te plaatsen die meer produceert dan uw jaarlijks verbruik. Enerzijds zal u veel meer injectie hebben, vooral tijdens de zomermaanden en de lentemaanden, waar u ook voor wordt vergoed. De extra productie in de winter- en herfstmaanden zal zich ook uiten in een hoger eigen verbruik in die maanden. Tevens neemt de installatieprijs per kWp geïnstalleerd vermogen af naarmate de installatie groter wordt.
Elke kWh die u kan verplaatsen van injectie naar eigen verbruik levert u ongeveer 30-35 eurocent/kWh op (= verschil tussen injectieprijs en leveringsprijs). Dit verschil blijft redelijk stabiel. De injectieprijs daarentegen kan heel sterk variëren en is op dit moment (aug 2024) heel laag (2-5 eurocent/kWh). We dienen in de toekomst mogelijks ook rekening te houden, dat bij onbalans op het net, injecteren wel eens betalend zou kunnen worden. Daarom dat we zeker niet aanraden om hierin te overdrijven. De combinatie van batterijopslag en slim aangestuurde laadpalen liefst op wijkniveau kan dit opvangen.
HOEVEEL PANELEN HEB IK NODIG VOOR EEN ELEKTRISCHE AUTO?
Het gemiddelde jaarlijkse verbruik van een elektrische wagen situeert zich tussen 15-25 kWh/100 km. Dit betekent dat met de huidige panelen (440 Wp) er ongeveer 4 tot 7 panelen nodig zijn om een EV voor 10.000 km op te laden.
WAT MET DE DIGITALE METER EN HET CAPACITEITSTARIEF?
In juli 2019 deed de lang verwachte digitale meter zijn officiële intrede. Dit is een wenselijke en noodzakelijke stap voor de energietransitie. De digitale meter laat immers toe om via slimme toepassingen je verbruik beter te beheersen en ook te sturen.
De uitrol van de digitale meter is in volle gang. Begin 2024 was bij 50% van de huizen in Vlaanderen een digitale meter geplaatst. Eind 2024 zou de kaap van 80% moeten overschreden worden, en tegen 2029 zouden alle huizen voorzien moeten zijn van een digitale teller. Alleen huishoudens die voor eind 2020 een PV-installatie geplaatst hebben die voor eind 2024 geen 15 jaar oud geworden is, kunnen de digitale meter uitstellen tot maximaal 1 januari 2025. Het prosumententarief houdt dan ook op te bestaan.
Waar de analoge teller alleen maar de voortgang van uw verbruik registreert meet de digitale teller zowel uw energie die u op het net zet (injectie) als de energie die u van het net afhaalt (verbruik) en dit op kwartierbasis. De meetgegevens kan u inzien op ‘Mijn Fluvius‘. Standaard ziet u daar uw gegevens op dag-,week-, maand- en jaarbasis. Om uw verbruik te bekijken op kwartierbasis dient u ‘meetregime drie‘ aan te vragen. Ook uw verbruikspieken in het kader van het capaciteitstarief kan u daarop raadplegen.
De digitale teller meet eveneens de verbruikpieken op kwartierbasis die als basis dienen voor de berekening van uw jaarlijks capaciteitstarief. Sinds begin 2023 hangen de nettarieven op uw elektriciteitsfactuur niet alleen af van de hoeveelheid elektriciteit die u verbruikt, ook van hoeveel elektriciteit u tegelijk verbruikt op kwartierbasis. Uw elektrische auto opladen én wassen én bakken in de oven op hetzelfde moment is dus niet zo’n goed idee. Met het capaciteitstarief wordt u aangemoedigd om hoge pieken te vermijden en uw verbruik te spreiden. Zo zorgen we er samen voor dat ons elektriciteitsnet niet overbelast raakt. Belangrijk hierbij te vermelden is dat dit geen bijkomende kost betekent voor de gemiddelde modale verbruiker maar alleen maar een verschuiving van een klein gedeelte van de netwerkkosten naar dit capaciteitstarief.
Er circuleert heel veel informatie over de digitale meter, wij raden u aan om te kijken bij de Vlaamse Overheid voor correcte en actuele informatie.
Indien u toch nog met vragen zou zitten, kan u ons altijd contacteren op zonnewijzer@klimaan.be.
WANNEER MOET JE OVERSCHAKELEN VAN EEN DAG/NACHT-TELLER NAAR EEN ENKELVOUDIGE TELLER?
- Met de komst van de digitale teller en het capaciteitstarief wordt het verschil tussen de tarieven van het dag/nacht tarief en het enkelvoudig tarief steeds kleiner. Ook het exclusief nachttarief wordt minder de moeite waard.
- Of het de moeite loont om over te stappen van dag/nacht tarief naar enkelvoudig tarief bij de installatie van een PV-installatie zal sterk afhangen van het verschil die er nog is tussen de tarieven ervan, en zal tevens afhangen bij welke energieleverancier u klant bent en uw verbruiksprofiel.
- Dit blijft een complexe berekening omdat bij deze tarieven zowel de vaste kosten verschillend zijn ( hogere kosten bij dag/nacht tarief ) als ook de tarieven van injectie en levering.
- Aangezien u bij uw energieleverancier een injectiecontract zal moeten afsluiten, is dit het ideale moment om via de V-test na te kijken of een andere leverancier niet interessanter voor u kan zijn. Overschakelen kost € 10,42 bij distributienetbeheerder Fluvius en kan je aanvragen via deze link.
- Zelfs bij een enkelvoudig tarief blijft in ‘Mijn Fluvius’ de verbruiken en injectie opgesplitst in dag/nacht en enkelvoudig tarief. Bij een enkelvoudig tarief worden ze gewoon opgeteld.
MOET IK VERANDEREN VAN ENERGIELEVERANCIER BIJ HET PLAATSEN VAN ZONNEPANELEN?
Ook al wordt het verbruik volledig gedekt met zonne-energie, dan moet u nog steeds aangesloten blijven bij een energieleverancier. Dit kan gerust bij uw huidige leverancier, maar het kan ook interessant zijn om over te schakelen naar een energieleverancier die geen vaste abonnementskosten aanrekent.
Aangezien u ook een injectiecontract zal moeten afsluiten, kan het de moeite waard zijn om dit ook te vergelijken bij de verschillende mogelijke energieleveranciers.
Met de V-test van de VREG kan u de verschillende energieleveranciers vergelijken.
IS HET VOORDELIG OM NU AL BATTERIJEN AAN TE SCHAFFEN?
- Voor huishoudens met een oudere PV-installatie en een analoge teller heeft het geen zin om batterijopslag te plaatsen omdat het net wordt gebruikt als batterij. Batterijopslag heeft alleen zin als u over een digitale teller beschikt omdat de voornaamste functie van de batterij er uit zal bestaan om uw eigen verbruik te verhogen omdat een gedeelte van uw injectie hierin wordt opgeslagen en verbruikt zal worden voornamelijk in de avond, nacht en ochtend.
- Bij bestaande oudere installaties zal bij de de plaatsing van batterijopslag ook een bijkomende hybride omvormer of batterijomvormer dienen geplaatst te worden, of de oude omvormer moeten vervangen worden. Dit betekent in de meeste gevallen dat dit geen rendabele oplossing zal zijn wegens de hogere kostprijs. Een uitbreiding van de bestaande installatie gecombineerd met batterijopslag heeft meer kans om rendabel te zijn. In ons gratis onafhankelijk advies via Zonnewijzer kunnen wij samen met u bespreken wat de mogelijke oplossingen en mogelijkheden kunnen zijn.
- Met de huidige prijzen van de batterijopslag kan het bij middelgrote en grote PV-installaties de moeite waard zijn om batterijopslag te plaatsen vooral als deze opslag niet alleen wordt gebruikt voor maximalisatie van uw eigen verbruik en zelfvoorziening, maar via slim aansturen van PV/Batterijopslag/Laadpalen in combinatie met een dynamisch energiecontract de batterijopslag eveneens wordt opgeladen van het net wanneer de prijzen laag zijn. Via deze energiemanagementsystemen (EMS) bestaan er eveneens mogelijkheden om een rol te gaan spelen op de flexibiliteitsmarkt bij onbalans op het net.
- Hoe dan ook raden wij aan om eerst een PV-installatie te plaatsen en om nadien via een analyse van de kwartierwaarden over een volledig jaar te bekijken of het de moeite waard voor u kan zijn om batterijopslag te plaatsen.
- Voor kleinere PV-installaties en verbruiken kan het in de toekomst de eventueel de moeite waard zijn om te investeren in ‘stekker batterijopslag‘ en ‘balkonpanelen‘ oa. voor appartementen als de wetgeving in België dit zal toelaten. In Duitsland en Nederland is dit reeds een groot succes. De Europese regelgeving laat dit ook reeds toe.
PLAATS IK BEST MIJN ZONNEPANELEN IN VERSCHILLENDE ORIËNTATIES?
Zonnepanelen worden meestal geplaatst in één beschikbaar dakvlak. Soms zijn er mogelijkheden om de zonnepanelen te plaatsen in meerdere oriëntaties. Het voordeel hiervan is dat de productie van zonne-energie beter gespreid wordt over de hele dag. De piekbelasting van de zonnepanelen is lager, waardoor ook de grootte van de omvormer een stuk kleiner kan worden gedimensioneerd.
Waar er vroeger vooral werd ingezet op maximale productie, loont het met de komst van de digitale teller en enorme stijging van hernieuwbare energie meer om in te zetten op een betere spreiding van de opbrengst van de PV-installatie over de volledige dag. Dit zal inderdaad de piekbelasting op het net verminderen, maar zal tevens een positieve invloed hebben op uw eigen verbruik. Ook het slim laden van een elektrische wagen zal over een langere periode mogelijk zijn.
HEEFT EEN PV-INSTALLATIE VEEL ONDERHOUD NODIG?
Neen. In sommige gevallen kan de productie van zonnepanelen wel verlagen door hardnekkig vuil (bijvoorbeeld in de stoffige omstandigheden van een bouwwerf, op plaatsen met veel vogels). In dat geval kan het sporadisch reinigen van de zonnepanelen wel nuttig zijn. Heel zelden loopt er iets mis met de panelen of de omvormer. Hiervoor heb je garantie.
Zonnepanelen op een hellend dak met een helling groter dan 25° in een niet agressieve omgeving moeten zeker niet elk jaar gereinigd worden. Na een 5 tot 8 jaar op uw dak te liggen kan het misschien wel de moeite waard zijn om dit te doen afhankelijk van de lokale omstandigheden. Eventueel kan u zelf investeren in een telescopische borstel.
Voor panelen op een plat dak die de dag van vandaag standaard in een lichte helling van 12° tot 13° geplaatst worden kan een jaarlijkse reiniging wel de moeite waard zijn, zeker als u er gemakkelijk zelf bij kan. Vooral vogelpoep en kleverig woestijnzand kunnen een merkelijk rendementsverlies veroorzaken.
Reinig de panelen tijdens een bewolkte dag met kalkarm water zoals osmose- of regenwater. Voeg zeker geen agressieve detergenten zoals bruine zeep toe. Gebruik daarvoor een niet krassende zachte borstel. Zet de installatie uit en doe laarzen en rubberen handschoenen aan.
ZIJN ZONNEPANELEN ECHT ECOLOGISCH?
Ja. De energie die nodig is om een zonnepaneel te produceren bedraagt tegenwoordig minder dan 10% van de energie die dat zonnepaneel zal voortbrengen. De meeste zonnepanelen bevatten weinig of geen zeldzame aardmetalen meer en kennen een hoog recyclagepotentieel voor silicium, glas en aluminium (tot 96% van het totaalgewicht). Dit wordt gereguleerd door de Europese organisatie PV cycle. Tussen producenten bestaan er wel nog grote onderlinge verschillen. Bij Klimaan CVSO wordt daarom gekozen voor de beste leerlingen van de klas.