Hof van Beieren – Zemst

Organisatie

Hof van Beieren is een jong project, opgestart door enkele Zemstse burgers. De oude maar indrukwekkende schuur van het Hof van Beieren wordt omgebouwd tot een ‘beleefboerderij’. Het wordt een ontmoetingsplaats voor jong en oud(er); je kan er lokale producten proeven in de brasserie en kopen in de winkel, een pintje drinken, het blotevoetenpad bewandelen, info vinden over streekactiviteiten (wandelingen, fietstochten, landbouwbedrijfbezoeken,. ) en nog veel meer! Het hele project wordt mee gerund door mensen met een beperking. De vier kernwaarden zijn dan ook inclusie, natuur, korte keten en duurzaamheid.

Zonnepanelen konden dus niet ontbreken bij dit fantastische project. De renovatie, onder leiding van architect Raf Van Hulle (conceptfoto hiernaast), zal in 2022 afgerond zijn, inclusief zonnepanelen. Via Klimaan kunnen de Zemstenaren (en iedereen) mee investeren in een stukje duurzaamheid van het Hof van Beieren.

⇒ Terug naar projectpagina Zemst.

GPS-coördinaten

50.988424050944154, 4.460358355389288

 

Partners

Klimaan – coop.klimaan.be

Hof van Beieren – https://hofvanbeieren.be

Technische gegevens

Type  project Zonnepanelen, merk: DMEGC
Aantal zonnepanelen 26 panelen
Vermogen omvormer 10 kVA
Geïnstalleerd vermogen 12 kWp
Verwachte jaarlijkse productie 10.000 kWh/jaar
CO2-besparing 2,3 ton/jaar
Eigenaarschap van coöperanten 100% Klimaan
Totale investering 11.000 EUR
Bouwjaar/ingebruikname  2022

 

Projectfoto’s

Locatie

maps_ViTeS

Veelgestelde vragen over dit project

Een aandeel kopen is een investering. Hoe kan ik het risico hiervan inschatten?

Wat wij hieromtrent kunnen vertellen is dat zonnedaken een solide, beproefd coöperatief investeringsmodel achter zich hebben. De technologie is gekend en inmiddels zeer betrouwbaar. Beide partners hebben genoeg technische expertise in huis om alle mogelijke parameters hierrond in te kunnen schatten. Bovendien zorgen wij ook voor het onderhoud en de juiste verzekeringen.

Als ik investeer in dit project, kan ik dan groene stroom aankopen van Klimaan?

Het is mogelijk om onze stroom aan te kopen door een stroomleveringscontract af te sluiten bij Ecopower. Hiervoor dienen 3 aandelen als waarborg.

Maakt enkel de coöperatie winst in dit project of ook de klant?

Onze formule verdeelt de opbrengst van de installaties gelijkwaardig tussen de klant en de coöperatie. De klant geniet van een voordelige stroomprijs en een complete ontzorging (onderhoud en opvolging). Op het einde van de rit wordt de installatie volledig overgedragen en kan deze nog ettelijke jaartjes meedraaien; de klant bekomt zo een behoorlijke besparing.

Hoe zit het met de nazorg?

De coöperatie blijft gedurende de looptijd eigenaar van alle installaties, en staat logischerwijze ook in voor het goed functioneren ervan. Dat betekent periodische reiniging, opvolging van de productie en onderhoud van de installaties. De coöperatie heeft hier ook alle belang bij, want anders zal de installatie minder winstgevend zijn.

Wat gebeurt er na 20 jaar met de installatie?

Na de looptijd van 20 jaar wordt de installatie integraal overgedragen aan de klant. Ze blijft echter nog ettelijke jaren operationeel, waardoor de klant een bijkomend financieel voordeel geniet.

Hoe zit het met de kost van de demontage van de installatie?

Deze zal ongeveer gelijk liggen met de plaatsingskost van een installatie. Indien het gebeuren wat slim aangepakt wordt, kan er globale kost bespaard worden door gelijk een nieuwe installatie te plaatsen!

Wat is het verdienmodel van de installatie?

De opgewekte stroom wordt verkocht aan de klant. De prijs die wordt afgesproken ligt lager dan het huidige terief dan wat de klant betaald. Het tarief dat Klimaan aanrekent is echter zo uitgerekend dat zowel de investering als een bepaalde winstmarge worden terugverdiend, gespreid over de gehele duurtijd van het project.