Burgerparticipatie in Zemst

Zemst ligt aan de rivier Zenne en wordt gerekend tot de streek Brabantse Kouters. Tot het grondgebied van Zemst behoren ook de deelgemeenten Eppegem, Weerde, Elewijt en Hofstade. Het lokale bestuur zet sterk in op burgerparticipatie.

In het kader van een Haviland-raamakkoord gaat de gemeente Zemst voor groene stroom van eigen kweek. Dankzij samenwerking met burgercoöperaties Ecopower en Klimaan komen er coöperatieve zonnepanelen op basisscholen De Waterleest, De Pimpernel en De Regenboog, sporthal De Budohal en ontmoetingscentrum Hofstade (door Klimaan) en cultureel centrum De Melkerij (door Ecopower). De projecten worden voor 100% gefinancierd met burgerkapitaal, waardoor alle Zemstenaars mede-eigenaar kunnen worden.

In 2022 mogen we het Zemtste project Hof van Beieren toevoegen aan de lijst van realisaties.

Al deze info kan je vinden via deze pagina!

Infomoment 28/11/2023

Interesse in zonnepanelenprojecten? Of wil je meer weten over autodelen? Kom dan op dinsdag 28 november naar de infoavond over hernieuwbare energieprojecten en autodelen in Zemst (19.30 u in de Melkerij). We geven informatie over de lopende projecten op ontmoetingscentrum D’ Oude school en sportcomplex de SportCube en hoe Zemstenaars daar mee aan kunnen bijdragen. Daarnaast lichten we ook de plannen rond de uitbreiding van deelwagens toe. Klimaan levert in het voorjaar van 2024 twee elektrische deelwagens die Zemstenaars kunnen gebruiken. Schrijf je hieronder in.